Panades
Ingredients
-
Per la pasta:
- 350g de saïm.
- 1 tassa (50g aprox.) d'oli d'oliva.
- 1 Kg de Farina.
- Aigua.
Farcit (carn):
- Carn mesclada: porc (magra i/o panxeta), xot (bè), pit de pollastre o indiot.
- Sal.
- Pebre bo.
Farcit (pèsols):
- Pèsols.
- Carxofa (tallada petit).
- Grell (tallat petit).
- Sal.
- Sobrassada.
Preparació
Per preparar la pasta s'ha de mesclar el saïm, l'oli i el quilo de farina i pastar amb l'aigua que es begui la mescla (aproximadament un tassó). S'ha de pastar fins que la pasta sigui consistent, ni massa blana ni massa forta i no s'aferri a les mans. Després se deixa reposar perquè refredi, 10-15 minuts.
Per fer les panades s'agafa un tros de pasta, se fa una bola i a sobre d'un paper per forn se li dona forma amb les mans: pitjant al mig amb el dit gros d'una mà i amb l'altra mà girant-la i donant-li forma amb el palmell de la mà.
Quan es té la panada feta s'omple amb el farcit, que pot ser de carn, pèsols, o mesclat. Al farcit de carn se li pot posar sobrassada si es vol també.
Finalment es fa una tapa de pasta amb un aplanador i tallada de mida. A la junta de la tapa amb la panada se li fan pessics per ajuntar les dues parts i a la vegada decorar la panada.
Finalment es fiquen al forn amb foc de baix per coure-les fins que la part de baix de les panades son cuites, si fos necessari se li pot donar un toc de forn de dalt per acabar de coure-les.